Parochie Tips
Parochie TipsNatuurlijk zijn gezinnen met kinderen welkom in jullie parochie. Waarschijnlijk is er al veel ondernomen en geprobeerd om de gezinnen te bereiken en te betrekken bij de parochiegemeenschap. Dat valt niet altijd mee. Wat op de ene plek werkt, slaat ergens anders misschien minder aan. Op deze site kunnen we dan ook niet zeggen ‘hoe het moet’. Wat we wel willen doen is: een aantal goede ideeën en tips bij elkaar brengen, om samen van te leren en om inspiratie op te doen. Je kunt jullie eigen gouden tip ook aan ons doorgeven.

Tips Dionysiusparochie Heerhugowaard Afdrukken E-mail
Dionysiusparochie Heerhugowaard We kregen een parochietip binnen van Frank Kamp met het verhaal van de Dyonisiusparochie in Heerhugowaard (www.dionysiusparochie.nl) waar vele activiteiten voor kinderen en gezinnen zijn. Lees en doe inspiratie en tips op voor je eigen parochie:

  1. Grijp zoveel mogelijk gelegenheden aan in het (kerkelijk) jaar als mogelijkheid om gezinnen te betrekken. Bijvoorbeeld het bidden van de kruisweg op Goede Vrijdag met de kinderen, ouders, opa's en oma's; wij hebben een kruisweg...
Lees meer...
 
Actieve creativiteit Afdrukken E-mail
Ten Bos - EmbodegemDe eucharistie wordt iedere week prachtig in elkaar gestoken door Peter, met heel veel beeld, zang en muziek.  begeleiding op synthesiser, dwarsfluit, saxofoon, djembé... En, aan originaliteit nooit een gebrek!!! Wekelijks zijn er dan ook heel wat koorleden aanwezig, aangezien er voor de Eucharistie meestal repetitie is. Tijdens de eucharistie kunnen de kinderen naar de nevenviering.  8 vrijwilligers, gezinnen, koppels bereiden die wekelijks voor, rond het thema van de viering aan de hand van verhalen, knutselwerkjes, spelletjes, filmpjes... waar de kinderen wat uit leren.
Daarnaast zijn er nog heel wat andere mensen actief in de parochie, het geheel is wonderlijk, kom gerust een kijkje nemen!!!

www.kerkembodegem.be/tenbos
 
Het leven vieren Afdrukken E-mail
Wij hebben als thema een jaar gehad met “het leven vieren”. In de drie kerken werd een dun touw gespannen, vooraan. Met elke feestdag werd er een symbool aan gehangen van verschillende kleuren karton. Het is ongelovelijk hoeveel er in de kerk gevierd wordt. Dopen, begraven, huwelijken, ook de 25 of 50 jarige huwelijken. Een priester die zoveel jaar priester is, of weg gaat, carnaval, Kerst, Pasen, Pinksteren, Maria, enz. Het hele touw hing vol met symbolen. Deze werden tijdens een gezamelijke mis bij elkaar geknoopt en door de kerk gedragen. Daarna heb ik de symbolen op drie kartonnen geplakt en die hangen in de kerk of parochiecentrum.
Lees meer...
 
CaFE Afdrukken E-mail
CaFECaFE staat voor Catholic Faith Exploration / Het Katholieke Geloof verkennen. CaFE bestaat uit meerdere dvd-series met inleidingen:

  1. God beter leren kennen (7 bijeenkomsten)
  2. De Katholieke Kerk verkennen (in ontwikkeling; 8 bijeenkomsten)

Het idee komt uit Engeland en is door het Katholiek Alpha Centrum geschikt gemaakt voor het Nederlandse taalgebied en op dvd uitgebracht. Er is een CaFE cursus voor volwassenen en jongeren.
Lees meer...
 
Niets is te gek Afdrukken E-mail
KameelNiets is te gek in onze kerk: onze pastoor van Ulden, al bijna 25 jaar pastoor bij ons in Sneek, heeft op een 11 november een paard laten komen in de kerk (Sint Martinus). Met kerst een heuze kameel en op wereld-dierendag wat schapen. De kinderen vonden het fantastisch!!
(ingezonden door Renate Dümmer, Sint Martinusparochie Sneek)
 
Doe niets speciaals Afdrukken E-mail
Mijn tip is om helemaal niks speciaals te doen voor kinderen in de H.Mis. Onze kinderen zijn net 2 en 4 jaar oud, en zijn af en toe zeer ongemotiveerd om stil te blijven, maar wij zeggen ze dat ze dat moeten doen voor Jezus, en dat Jezus heel blij zal zijn als hij hen in zijn huis mag ontvangen. De ene week gaat het perfect en de andere week krijg ik zelf niks mee van de mis omdat ik ze constant rustig moet houden (dit doen we met kinderkerkboekjes geven, wijzen en zachtjes uitleggen wat de pastoor aan het doen is, of ze attent maken op mooie beelden of iets dergelijks in het interieur van de kerk). Onze kindjes beseffen zo dat het leven niet alleen maar nemen en krijgen is, en dat het niet altijd leuk hoeft te zijn. Als je als kind weggehouden wordt van de zogenaamde saaie preken of onbegrijpelijke verhalen, zul je als tiener of volwassene ook geen trek of begrip meer hebben in de liturgie.
Lees meer...
 
Misdienarentekort Afdrukken E-mail
MisdienaarHet aantal misdienaars in onze parochie nam enorm af en om het misdienaar-worden te stimuleren laten wij de kinderen, nadat ze hun eerste communie hebben gedaan, allemaal twee aan twee een keer 'meedraaien' als misdienaar/misdienette. En dat werkt heel goed, we hebben nu weer een flinke groep misdienaars.
(ingezonden door Christine Vreeswijk, Edam)
 
Kleuterkerk Afdrukken E-mail
KleuterkerkKleuterkerk is een driejarig project voor jonge gezinnen waar kinderen van 2,5 tot 6,5 jaar actief en met veel plezier aan meedoen. 33 bijbelverhalen zijn uitgewerkt. Speels, eenvoudig en "veilig" voor ouders die de kerk wat ontgroeid waren. Het project wordt op dit moment in verschillende parochies in het land gedraaid. Een 15 jaar lange ervaring heeft geresulteerd in een prachtig opbouwproject dat tientallen jonge ouders binnen twee jaar ook actief bij het parochiewerk betrekt.
(ingezonden door Willem Brok, parochie Strijp, Eindhoven)

site: www.kleuterkerk.nl
 
Tips gezinsvriendelijke Eucharistievieringen Afdrukken E-mail
Laat de kinderen bij Mij komen.”
Tim Schilling van het Centrum voor Parochiespiritualiteit te Nijmegen schreef acht punten voor een gezinsvriendelijke Eucharistieviering.
Lees meer...
 
Bid voor de gezinnen Afdrukken E-mail
Bid voor de gezinnenHet belangrijkste wat de parochie voor de gezinnen kan doen, is: bidden. Het hart openen voor God en voor de gezinnen die in de parochie wonen. Ook al is er misschien nog geen direct contact met de meeste gezinnen, we kunnen hen altijd bij de Heer brengen en vragen dat Hij ze mag zegenen.
 
Begin bij de gezinnen die je kent Afdrukken E-mail
Begin bij de gezinnen die je kentJe kunt misschien teleurgesteld zijn dat je als parochie zo weinig contact hebt met de gezinnen die in de grote nieuwbouwwijken wonen. Maar begin met de gezinnen die je kent. Degenen die geregeld in de kerk komen, de stellen die gaan trouwen, de ouders die hun kinderen laten dopen, eerste communie laten doen, laten vormen.
 
Wat kan ik voor je doen? Afdrukken E-mail
Wat kan ik voor je doen?Vraag aan de gezinnen of ouders met wie je in contact komt gewoon ‘wat kan ik voor je doen?’ of ‘wat zou de parochie nog meer voor jullie kunnen doen?’. Ook al komt er niet direct een antwoord, het is heel belangrijk om die vraag te stellen. Misschien verwachten ze die vraag niet, willen ze erover nadenken of zijn ze verrast dat ze zo aangesproken worden. Maar zo kun je er misschien achter komen wat er leeft onder de gezinnen in jullie wijk, en wat zij wel en niet van de kerk verwachten.
 
Huwelijksvoorbereiding Afdrukken E-mail
HuwelijksvoorbereidingVraag een aantal jonge echtparen (als die er zijn) om de huwelijks­voor­bereidings­groep in de parochie te trekken. Zij staan het dichtst bij de stellen die gaan trouwen. Zorg voor een aantal voorbereidingsbijeenkomsten waarin het niet alleen gaat over hoe de viering er uit ziet, maar besteedt ook aandacht aan de basis van het geloof en de betekenis van het kerkelijk huwelijk. Een idee kan bijvoorbeeld zijn om een hele zondag met de huwelijksstellen naar een klooster te gaan om daar met de gastparen de huwelijksdag voor de bereiden. Weg uit de sleur, in een stille en mooie omgeving, dat werkt fantastisch! Kijk ook eens op www.huwelijksvoorbereiding.nl voor materiaal rond de voorbereiding van het huwelijk.
 
Just married, en dan? Afdrukken E-mail
Just married, en dan?Het gastpaar dat de voorbereiding met de huwelijksparen heeft gedaan, zou enkele maanden na het huwelijk contact op kunnen nemen. Gewoon belangstelling tonen. Als je als parochie een cadeau wil geven aan de huwelijksparen (bijvoorbeeld een bijbel, klein maria-ikoontje, een kruisbeeldje), geef dit dan niet tijdens de huwelijksviering zelf, maar enkele maanden na het huwelijk. Zorg zo voor een terugkom-moment van contact met de parochie. Denk ook eens aan een paar avonden op parochie/dekenaal niveau om voor jonge pasgetrouwde stellen de betekenis van huwelijk en gezin te bespreken. Trouwen doe je op één dag, getrouwd zijn duurt een leven lang.
 
Doopvoorbereiding Afdrukken E-mail
De doop is voor veel stellen een moment waarop ze open staan voor geloof en kerk. Een goede doopvoorbereidingsgroep zou door gezinnen uit de parochie geleid kunnen worden. Probeer een groep samen te stellen van één of twee echtparen die de voorbereiding geven en enkele doopouders zodat er uitwisseling en vriendschap op gang  kan komen.
 
Doopschelp in de kerk ophangen Afdrukken E-mail
DoopschelpKoop als parochie een aantal mooie doopschelpen. Hang de schelp waarmee het kindje gedoopt is met naam en datum op in de kerk, bij de doopvont / doopkapel. Een jaar na de doop kan de schelp dan aan de ouders worden meegegeven, bijvoorbeeld als onderdeel van een ‘doopdankviering’. Dit is een mooi terugkom-moment voor de doopouders.
 
Doopkaars met naam en datum Afdrukken E-mail
DoopkaarsBied als parochie een doopkaars aan aan de ouders en zet hierop de naam van de dopeling en de datum.
 
Doopdankviering Afdrukken E-mail
Organiseer eens per jaar een ‘doopdankviering’waarbij de ouders van alle gedoopten van dat jaar worden uitgenodigd voor een korte viering (zaterdag- of zondagmiddag) en aansluitend een gezellig samenzijn in het parochiecentrum. Tijdens deze viering kunnen dan de doopschelpen worden meegegeven aan de jonge ouders, die het hele jaar in de kerk hebben gehangen. Ook kunnen alle ouders bij Maria een kaarsje opsteken voor hun kindje. Het is een terugkom-moment dat de doopouders weer opnieuw in de kerk uitnodigt, op een laagdrempelige manier.
 
Alpha cursus Afdrukken E-mail
Alpha cursusVoor doopouders of ouders van eerste communicanten die daarvoor open staan, kan een Alpha cursus een laagdrempelige opstap zijn om met elkaar en met gezinnen in de parochie nader kennis te maken, en tevens een introductie te krijgen in de basis van het christelijk / katholiek geloof. Een Alpha cursus bestaat uit tien avonden die starten met een gezamenlijke maaltijd. Neem contact op met het Katholiek Alphacentrum voor ondersteuning en contacten in de buurt. Zie ook www.rk-alphacentrum.nl
 
Een plaats voor de kleintjes in de kerk Afdrukken E-mail
Voor ouders met kleine baby's is het fijn als er ergens in de kerk een eigen ruimte is waar ze zich even terug kunnen trekken. Dat kan het kerkportaal zijn waar de ouders hun kindje even kunnen wiegen, of een aparte ruimte waar de baby verschoond kan worden als het nodig is.
 
Laat de jonge ouders merken dat ze welkom zijn Afdrukken E-mail
Nu het aantal weekendvieringen afneemt is het voor ouders met jonge kinderen niet te doen om één voor één naar de kerk te gaan zodat de kleine kinderen thuis kunnen blijven. Het is bovendien veel beter als je als gezin naar de kerk kunt gaan, van jongs af aan. Voor de kerkgangers wel even wennen, als er kleine kinderen zijn die niet altijd stil zitten of braaf zijn. Maar laat de jonge ouders merken dat ze welkom zijn. Spreek ze na de viering positief aan. Jezus zei al ‘Laat de kinderen tot mij komen’. Dat geldt ook als je gebed wordt ‘vestoord’ door een huilend kindje.
 
Crèche bij de zondagsmis Afdrukken E-mail
CrècheHelp de jonge ouders om iedere zondag een crèche te houden voor de allerkleinsten (0-4 jaar). Een ruimte in het parochiecentrum of de pastorie kan met wat speelgoed en een vloerkleed heel goed als crèche worden gebruikt, de ouders kunnen om beurten opletten zodat de anderen rustig naar de mis kunnen gaan. Vraag andere kerkgangers of vormelingen of ze mee leiding willen zijn. Een tip tot slot: niet alle ouders willen hun kleintjes wegbrengen, het is een aanbod en geen verplichting!
 
Kinderkerk / kindernevendienst Afdrukken E-mail
KinderwoorddienstEen kindernevendienst begint vaak bij de lezing en eindigt bij de offerande, om de lezingen naar kinderen over te brengen aangepast aan hun taal en ervaring. Een kinderwoorddienst moet ook echt de woorddienst voor kinderen zijn en geen algemene catechese of leuk clubje los van het evangelie van die dag. Zorg dat de kinderen die terugkomen in de kerk op een leuke manier worden ontvangen. Een kinderkerk is een eigen programma voor de kinderen (tot de eerste communie leeftijd) tijdens de gehele mis. Dit vraagt meer organisatie, maar zorgt dat de kleinste kinderen op zondag een eigen plek hebben om samen te komen. Belangrijk is om de ouders zelf te vragen dit mee te dragen. Streef ernaar om dit iedere zondag aan te bieden, of er nu veel of weinig kinderen zijn. Dat geeft een vaste regelmaat en duidelijkheid naar de gezinnen en stimuleert om vaker te komen.
 
De speurtocht naar de toren Afdrukken E-mail
De speurtocht naar de torenLaat het kerkgebouw een plaats zijn waar kinderen zich thuisvoelen. Dat kan door het organiseren van leuke kinder-activiteiten eens per jaar. Een speurtocht naar de kerktoren waar een schat verstopt ligt, een puzzel-zoektocht door het kerkgebouw waarbij voorwerpen gezocht moeten worden en vragen beantwoord. De beelden, ramen en religieuze voorwerpen bieden veel gelegenheid om de kinderen uitleg te geven over het geloof, op een leuke manier.
 
Het kinderkoortje trekt gezinnen aan Afdrukken E-mail
KinderkoorMet een  aantal muzikale ouders kan een klein koortje worden gestart van eerste communicanten die eens per maand enkele liedjes in een zondagsviering zingen. Neem ook contact op met de basisscholen in de buurt om kinderen te vragen. Het koortje hoeft niet altijd in de kerk te zingen maar kan bijvoorbeeld ook eens in het bejaardenhuis zingen voor de ouderen. Denk niet te groot of te structureel, maar laat het langzaam groeien.
 
Marriage course Afdrukken E-mail
Marriage CourseDe Marriage Course is een huwelijksverdiepingscursus van zeven avonden (en een achtste feest- en introductieavond) bedoeld om ieder echtpaar (jong en oud) te helpen hun relatie te versterken en te werken aan een sterk en gezond huwelijk dat een leven lang duurt. De Marriage Course is algemeen christelijk maar er wordt op een aantal plaatsen in Nederland een katholieke Marriage Course gegeven, o.a. Leiden, Den Bosch, Geldrop en binnenkort in Nijmegen,  Oisterwijk en Nootdorp. Zie ook www.marriagecourse.nl. Meer info: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
 
Elke zondag is gezinsviering Afdrukken E-mail
Veel parochies organiseren aparte gezinsvieringen. Maar iedere zondag zouden gezinnen welkom moeten zijn in de kerk. Iedere viering zou uitnodigend en open moeten zijn naar gezinnen. Dat betekent niet dat gezinsvieringen niet nuttig zijn, wel dat voorkomen moet worden dat alleen tijdens de gezinsviering de gezinnen worden aangesproken.
 
De zondagsmis nooit langer dan een uur Afdrukken E-mail
De zondagsmis nooit langer dan een uurVoor ouders met kinderen moet de mis niet te lang duren. Niet omdat ze het niet mooi vinden, maar vooral omdat kinderen na een half uur (of soms wel eerder) vervelend kunnen worden. Als regel zou een zondagse viering nooit langer dan een uur – bij voorkeur drie kwartier – moeten duren. Door goede afspraken met het koor en het voorkomen van pauzes is dat in de meeste gevallen heel goed haalbaar.
 
Kinder(lees)boekjes achterin de kerk Afdrukken E-mail
Kinder(lees)boekjes achterin de kerkZorg voor een tafel met kinder(lees)boekjes achterin de kerk. Via verschillende webwinkels zijn leuke bijbelboekjes of boekjes die de Mis uitleggen te krijgen.
 
Betrek de kinderen bij de viering Afdrukken E-mail
Betrek de kinderen bij de viering
  • Laat een acoliet of misdienaar (nog beter de pastoor zelf) het Evangelieboek aan een kind overhandigen als de kinderen naar de kinderwoorddienst gaan
  • Een kaars aansteken bij het lezen van het evangelie
  • Aandragen van de gaven door kinderen
  • Voorbeden kunnen heel goed gedaan worden door kinderen
  • Bij het Onze Vader komen de kinderen naar voren en maken een grote kring rond het altaar. Na de vredeswens gaan de kinderen de kerk weer in om hun ouders de vrede te wensen.
  • Vraag kinderen om de mis te dienen, en zorg ervoor dat het vooraf en naderhand leuk is in de sacristie, zorg iedere keer na het misdienen voor een leuke attentie voor de misdienaars.
  • Betrek kinderen bij de feesten van de parochie en geef ze een eigen moment / taak in de vieringen/feestelijkheden
 
Geef kleurplaten mee Afdrukken E-mail
Geef kleurplaten meeEr zijn veel leuke kleurplaten van bijbelverhalen of christelijke feesten beschikbaar. Zorg ervoor dat deze in de creche of de kinderwoorddienst zijn, maar ook dat deze achterin de kerk worden meegegeven aan de kinderen in de kerk.
 
Diakonale actie Afdrukken E-mail
PalmpasenstokBetrek de gezinnen in diakonale acties voor de derde wereld, het milieu of het bezoeken van oude mensen. Kinderen willen bijvoorbeeld graag Driekoningen zingen, je kunt hier een mooie missie-actie aan koppelen waarbij ingezameld wordt voor een goed doel, met na afloop warme chocomel op de pastorie. Ook kunnen rond palmzondag de palmpaasstokken na afloop van de mis naar het bejaardenhuis worden gebracht door de kinderen.
 
Koffiedrinken na de viering Afdrukken E-mail
Koffiedrinken na de vieringEens per maand zondag na de viering is het koffiedrinken voor de parochianen, om contact met elkaar en met de pastoor te hebben. Betrek hier ook de gezinnen in, en zorg voor spelletjes, drinken en aandacht voor de kinderen.
 
Huisbezoek, ook bij gezinnen Afdrukken E-mail
Huisbezoek“Als de berg niet naar Mozes komt, dan komt Mozes naar de berg”, zegt het spreekwoord. Dus als de gezinnen niet naar de kerk toekomen, dan zal de parochie de wijk in moeten. Begin met de huwelijksparen, doopouders, communieouders en vormselouders. Een avonden bij gezinnen thuis, in een huiselijke setting, laat contact meer op gang komen dan bijeenkomsten op het parochiecentrum.
 
Gezinsdag eens per jaar Afdrukken E-mail
Veel parochies organiseren een middag voor de vrijwilligers. Maar denk ook eens aan een middag voor de gezinnen met kinderen, bijvoorbeeld een picknick na de zondagsviering aan het einde van de zomervakantie.
 
Kindermiddag Afdrukken E-mail
KindermiddagDenk eens verder dan het misdienaarsuitstapje. Kinderen moeten het leuk vinden om bij de kerk te horen. Een leuke activiteit voor de kinderen in de parochie zou er niet alleen moeten zijn voor de kids die de mis dienen, maar voor alle kinderen die met de kerk verbonden zijn. Vraag enkele ouders dit mee voor te bereiden, en zorg voor een leuke activiteit. Een leuke speeltuin, paaseieren schilderen, bejaarden bezoeken, een speurtocht in het dorp.
 
Kinderclub Afdrukken E-mail
KinderclubTussen de eerste communie en het vormsel zou een kinderclub gestart kunnen worden, een avond of een middag per week. Kinderkatechese gecombineerd met vriendschap en spel. De eerste communicanten zouden hiervoor benaderd kunnen worden. De Hartstocht-kinderkatechese (zie www.athanasius.nl/hartstocht) biedt een mooi driejarig programma aan.
 
Tienerclub Afdrukken E-mail
TeenerTimeZeker voor de tieners is het hebben van een groep vrienden / leeftijdsgenoten die ook met de kerk verbonden zijn, van levensbelang voor hun geloof. Je zou kunnen denken aan een eigen plek voor de tieners, de parochie-kelder of zolder, die ze zelf mogen opknappen en inrichten. Een goede combinatie van geloofsvorming, inzet voor de naaste en vriendschap zou gezocht moeten worden. Geef de tieners ook een plek in de zondagsviering of denk aan eigen gebedsavonden of een Taizé groep.
 
Samen bidden in het gezin Afdrukken E-mail
Samen bidden in het gezinStimuleer als parochie dat de gezinnen thuis bidden. Spreek erover met gezinnen, biedt korte eenvoudige gebeden aan die de gezinnen met hun kinderen kunnen bidden. Zorg ervoor dat er gebeden op de site van de parochie beschikbaar zijn.
 
Stimuleer kinderen te bidden voor elkaar en de parochie Afdrukken E-mail
Het gebed van de kinderen gaat door de wolken heen. Wat de kinderen voor de parochie kunnen doen, is het geven van hun lach en hun gebed. Vraag de kinderen voor elkaar en voor de mensen in de parochie te bidden.
 
Betrek nieuwe ouders bij de activiteiten voor kinderen Afdrukken E-mail
Via de kinderen kun je ouders betrekken bij de parochie. Als de kinderen welkom zijn in de kerk, dan voelen de ouders zich ook meer welkom. En als er iets voor de kinderen gedaan wordt, dan kun je daar ook de ouders voor vragen om mee te helpen. Een gezinsvriendelijke parochie is dus ook een kindvriendelijke parochie en omgekeerd.
 
Welkomstgroep Afdrukken E-mail
Via de gemeentelijke administratie komen de adreswijzigingen bij de parochie van degenen die als katholiek staan ingeschreven. Hier zou een welkomstgroep mee aan de slag kunnen om de nieuwe parochianen welkom te heten in de parochie. Dat kan met een brief of het bezorgen van het parochieblad, maar ook door het thuis bezoeken van de nieuwe parochianen. Het kan een eerste mogelijkheid zijn om naar de nieuwe gezinnen in de parochie toe te gaan.
 
Jonge moeders met kinderen Afdrukken E-mail
Organiseer iets met en voor jonge moeders met kleine kinderen (tot 4 jaar). Kies daarvoor een vaste dag in de week, waarop de moeders niet werken (bijvoorbeeld vrijdag). Bijvoorbeeld een ochtend per maand samenkomen in de kerk, om liedjes te zingen, naar een bijbelverhaal te luisteren en naderhand op de pastorie een kop koffie en ranja voor de kinderen. Ouders vinden het leuk om zo contact met elkaar en met de kerk te hebben en de babys hebben het goed naar hun zin.
 
Wijkzondag Afdrukken E-mail
Een idee om bewust gericht te zijn op alle mensen / gezinnen die in de parochie wonen, is een ‘wijkzondag’ eens per maand. Iedere maand staat een aantal straten in de parochie centraal, en een vrijwilligersgroep benadert de parochianen en gezinnen in deze straten gericht en persoonlijk. Iedere zondag wordt gebeden voor de mensen die wonen in de straten van de wijkzondag. Op de wijkzondag zijn alle mensen uit die straten uitgenodigd in de viering, met naderhand een kop koffie. Ook wanneer de mensen uit die straten niet (allen) komen, hetgeen ook niet te verwachten is, zal het positief werken dat men ervaart dat de parochie gericht de wijk ingaat om gezinnen uit te nodigen.
 
Koninginnedag Afdrukken E-mail
Een tip van de St Martinus parochie in Sneek: op Konninginnedag stellen wij het kerkplein beschikbaar voor de kinderen van de parochie om hun spulletjes te verkopen. Wij zorgen voor limonade, koekjes en lekkers voor de kinderen en gaan koffie schenken voor iedereen die langskomt en zoals altijd staat onze kerk open.
 

Facebook fanpage

Ontwerp en implementatie door iMoose Een website van IHGO en Katholiek Nieuwsbladinfo@katholiekgezin.nl
Deze website maakt gebruik van • Joomla Open Source CMSJoomlaShack Simplicity templateVirtueMart webwinkel
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates by Compass Design